Bodymap Magazine

Het Bodymap Magazine is een digitale nieuwsbrief gericht naar ouders & grootouders met leuke weetjes, ontwikkelingstips enz. betreffende baby’s, peuters en kleuters.

Gratis inschrijven kan op: www.bodymapouders.be 

______________________________________________________________________

BODYMAPTIP september 2020:  Knuffelen is onmisbaar in de ontwikkeling van kinderen

Je kind(eren) vaak knuffelen is echt noodzakelijk. Knuffelen is niet alleen goed voor de hechting maar heeft ook een neuromotorische waarde.

Stevig liefdevol knuffelen geeft prikkels die het lichaam en het brein sterker maken.

 

Een kind dat veel geknuffeld wordt zal meer zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen, zich letterlijk en figuurlijk beter in zijn/haar vel voelen.

 

Wij geven jullie graag enkele tips!

 

We krijgen vaak de opmerking:  “Kan je ze niet verwennen met teveel knuffels?”

Ons antwoord:  Neen, kinderen die al een knuffel vragen hebben er zelfs enorm veel nood aan. Doordat je hier aan tegemoet komt creëer je net een veilige omgeving. Een omgeving van waaruit een kind genoeg zelfvertrouwen heeft om op ontdekking te gaan en zelfstandiger te worden.

 

Babytip

Baby’ s hebben een automatisch schrikreflex van bij de geboorte. Deze reflex waarschuwt hen voor een ‘onveilige’ situatie. Dat laten ze dan blijken door een schrikbeweging te maken met de armen en te huilen.
Deze schrikreflex kunnen we tot rust brengen in hun zenuwstelsel door hen op die momenten zeker te knuffelen. Op deze manier kan je zo snel mogelijk veiligheid bieden en de stressfactor weghalen.

Let op: Niet alleen knuffelen als er tranen zijn, maar echt op regelmatige basis.

Babymassage is een sterke aanrader om de schrikreflex mee te integreren.

 

Peutertip

Je peuter is nu volop op ontdekking en rustelozer op de schoot. Probeer hier toch elk moment aan te grijpen waar je goed kan knuffelen. 
Het knuffelen met verschillende drukervaringen, wat steviger, wat zachter geeft het lichaam een heel belangrijke input naar de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Buiten dat het sterke zelfbeeld wordt gevoed legt het ook de basis voor latere goed gecontroleerde lichaamsbewegingen.

Enkele knuffeltips:

 • dans met je peuter al knuffelend in de armen

 • na het afdrogen gezellig even knuffelen in de handdoek

 • bij het uitnemen uit de eetstoel of autostoel even knuffelen

 • bij het opnemen uit het bedje even knuffelen

Een peuter moet volop op ontdekking gaan, hoe veiliger dat ze zich voelen des te meer ze zichzelf zullen ontwikkelen en durven te ondernemen en zo dus leren

 

Kleutertip

De kleuter zal al zelf meer knuffels komen vragen. Maak dan a.u.b. zeker tijd om deze te geven. Tijdens deze corona-periode is het enorm belangrijk dat ze deze lichamelijke prikkels krijgen.

Enkele speeltips:

 • ravotspelletjes horen hier ook bij, laat je kind echt met andere kinderen ook knuffelen en ravotten

 • al knuffelend dansen

 • massagespelletjes/ massageverhaaltjes

 • laat je kind jou knuffelen

 • dieren knuffelen

Besef dat dit preventief naar de latere ontwikkeling en welbevinden van je kind een sterke basis legt in deze stressvolle maatschappij.

 

______________________________________________________________________


BODYMAPTIP mei 2020
:  Ogen hebben ook beweging nodig.

Buiten spelen is nog het meest aan te raden omdat onze ogen in natuurlijk licht het best ontwikkelen.
Gevarieerd spelen en bewegen, buiten en binnen, met verschillende materialen doet heel wat visuele vaardigheden ontwikkelen en stabiliseren.

Een kind dat te veel tijd doorbrengt voor een tablet of scherm gaat de ogen te éénzijdig overbelasten en daardoor veel spanning in de ogen creëren.

Wij geven jullie graag enkele tips!

We krijgen vaak de opmerking:  “ja maar,  je moet toch meegaan met de tijd, er zijn veel voordelen aan spelen met tablet’

Ons antwoord:  Het spelen op tablet kan de indruk geven dat je kind rustig kan bezig zijn, maar dit is eigenlijk niet natuurlijk voor een kind. Als we enkel naar de ontwikkeling van de ogen kijken dan vernemen we van experten dat er zo teveel visuele stress wordt opgebouwd. Bijziendheid loert hier helaas om de hoek.

Babytip

Bij baby’s kan je de ogen ook al heel speels uitdagen door gekleurde voorwerpen traag te bewegen in hun gezichtsveld. De baby zal dit voorwerp nieuwsgierig blijven volgen zolang je niet te snel beweegt.

Let op: voor de leeftijd van 3 maanden mag je een mobieltje boven de wieg niet laten draaien en geluid laten maken. Dit zijn te veel prikkels die te verwarrend overkomen.
 

Peutertip

Laat je peuter bewegende objecten volgen van verschillende snelheden.  Zorg dat zichzelf veel verplaatsen in de ruimte, kruipend, te voet, met een driewieler enz.

Enkele speeltips:

 • blaas zeepbellen en laat je peuter deze vangen met de handen

 • hang enkele ballonnen op aan een touwtje op verschillende hoogtes. Laat je peuter met de handen of met in elke hand een vliegenmepper (of keukenrol enz) tegen de ballonnen meppen.

 • veel buiten mogen zijn…

De peuterleeftijd heeft veel gevoelige periodes om de oogmotoriek te versterken. Als ze in deze periode naar een scherm kijken kan dat de oogmotoriek al tegenwerken.

 

Kleutertip

De ogen beginnen nu beter en beter samen te werken op verschillende afstanden. Zowel dichtbij op oog-handcoördinatie als op verre afstand.
Dit geeft hen de mogelijkheid om afstanden in te schatten, snelheden in te schatten, wat allemaal ook heel belangrijk is bij deelname aan het verkeer als voetganger of fietser. Maar uiteraard ook bij het latere lezen en schrijven.
Nogmaals, via schermtijd breek je deze vaardigheden af in plaats van deze op te bouwen.

Enkele speeltips:

 • zoveel mogelijk buiten spelen

 • aanbod van heel veel verschillende ballen, in grootte en in zwaarte. (strandbal, ballon, ballenbadbal, springbal enz)

 • veel mikspelletjes

 • veel zoekspelletjes, vb vind de drie popjes in de tuin

 • autospelletje: zoek en tel tijdens de autorit bepaalde voorwerpen vb fiets, rode brievenbus, enz

Ook in de auto is het volgen van de weg veel beter dan kijken naar een scherm. Het kan wagenziekte tegengaan en ook de ruimteperceptie heel sterk verbeteren.

______________________________________________________________________

BODYMAPTIP: Spelen in de kerstvakantie

We geven vanuit het Bodymap Magazine graag wat algemene speeltips mee om de schermtijd in de kerstvakantie te beperken. 🙂 

       Binnen spelen:

 • zelf een kamp laten bouwen met doeken, wasknijpers, touw, stoelen enz.

 • zelf een hindernissenparcours laten maken met dozen, stoelen, kussens, lakens…

 • nodig regelmatig vriendjes, neven en nichten uit om samen te laten spelen

 • plasticine, klei, brooddeeg, kneden en boetseren

 • groot parcours maken voor autootjes met tape, blokjes enz.

 • verstop elke dag een 5-tal kaartjes of popjes en laat je kind deze zoeken

 • laat je kind het speelgoed wassen in bad, met tandenborstels, sponsjes en zeep

 • dans elke dag samen met je kind op vrolijke muziek

 • laat je kind zichzelf eens vervelen zonder dat je dan toegeeft aan tablet en tv ;-). Hier ontstaat vaak het mooiste spel waar ze nood aan hebben.

   

   

  Buiten spelen:

 • Probeer elke dag buiten te komen.

 • wandelen, fietsen, steppen,…

 • huppelen op verschillende manieren

 • met laarzen in de plassen springen, door de bladeren spelen

 • natuurelementen verzamelen en mee knutselen

————————————————————————————————————————————

 

BODYMAPTIP: SPELEN ZONDER CONSTANT TOEZICHT IS BELANGRIJK.

We hebben de gewoonte gecreëerd om onze kinderen steeds in het oog te houden. Dit in het kader van veiligheid. Maar hierdoor worden er belangrijke ontwikkelingskansen ontnomen.

Kinderen die nooit mogen spelen zonder steeds in het oog gehouden te worden, worden geremd in persoonlijkheidsontwikkeling. Zij hebben minder kansen om te ondernemen en om risico’s zelf te leren inschatten en ervaren.

Het is aan begeleiders, ouders, om de omgeving kindveilig te maken, maar niet overbeveiligd. Een netel die prikt mag wel ontdekt worden, in een boom kan al eens geklommen worden, en alleen met enkele vriendjes op de kamer kan er ook niet veel gebeuren.


______________________________________________________________________
Wij geven jullie graag enkele tips!
______________________________________________________________________

We krijgen vaak de vraag: “ja maar.. als er dan iets gebeurt en ze vallen of bezeren zich erg?”

Ons antwoord: Je kan nooit sterk in het leven staan als je nooit mag genieten van vallen en opstaan. Je moet risico’s zelf leren ontdekken, inschatten en aangaan. Dit door zelf te ervaren en niet door mondeling te moeten horen wat er fout kan lopen. Ervaren om te bewaren.
______________________________________________________________________

Babytip

Bij baby’s kan je ze niet echt laten spelen zonder toezicht. Het is belangrijk dat je net nu een heel veilige omgeving creëert waarbij je zelf heel veel aanwezig bent. Zo leert je baby zich veilig te voelen om de wereld te ontdekken.

Zorg ervoor dat je hier ook wel de nodige uitdagingen voorziet en niet te voorzichtig (lees overbeschermend) met alles omgaat. Laat je baby heel veel materialen ontdekken, met handen, voeten mond enz.
______________________________________________________________________

Peutertip
Ook peuters zijn nog net te klein om ze alleen te laten. Maar ook hier hetzelfde verhaal als bij baby’s. Laat ze ontdekken, klimmen en klauteren, ravotten, zich vuil maken enz.

Enkele voorbeelden
Ga met je peuter regelmatig naar het bos en laat ze vrij spelen met de natuurlijke materialen die ze vinden
Laat je peuter in verschillende weertypes buiten spelen, pas enkel de kledij aan.
Laat ze mee helpen in huishouden, groenten wassen, auto wassen enz.
Zorg dat je peuter regelmatig heel vuil is van het spelen en ontdekken.

Peuters die spelen en ervaren met hun lichaam bouwen een heel sterk zelfvertrouwen op om uitdagingen te blijven zoeken en grenzen te leren verleggen op een gecontroleerde manier.
______________________________________________________________________

Kleutertip
Kleuters kan je toch al eens alleen laten spelen of samen met vriendjes. Hierbij bedoelen we dat ze in een andere ruimte spelen, maar niet alleen thuis worden gelaten ;-).
Hierdoor komt ander spel tot stand. Ze gaan materialen anders ontdekken, er zijn andere gesprekken, misschien zelfs discussies die ze zelf moeten aanpakken.
Door deze kansen aan te bieden zal hun creatief denkvermogen, probleemoplossend denken en sociale vaardigheden sterk verbeteren.

Enkele voorbeelden
Ze gaan misschien een uitdagender kamp bouwen.
Ze gaan fysieker met elkaar omgaan.
Ze gaan dingen opzoeken die je als begeleider soms tegenhoudt zoals wormen verzamelen (en weer vrijlaten), spinnen vangen, slijksoep maken enz.

Moedig je kleuter aan om zelfstandig te spelen alleen, maar liefst met vriendjes.

——————————————————————————————————————–

 

BODYMAPTIP: kinderen kunnen veel meer dan je denkt.

KINDEREN KUNNEN VEEL MEER DAN JE DENKT!
We leven nu in een moderne maatschappij waar alles snel moet gaan. Hierdoor geven we onze kinderen onbewust heel weinig kansen om zelf te experimenten en te leren uit ervaring, bijvoorbeeld zelf uitkleden en aankleden.

Kinderen die weinig gestimuleerd worden tot zelfstandigheid krijgen later in het middelbaar af te rekenen met ‘aangeleerde hulpeloosheid’.

Onze kinderen leren nochtans volgens het principe ‘proberen om te leren’. Maar ze moeten dan natuurlijk veel kansen krijgen om te proberen.

Babytip
Ook baby’s hebben recht op leerkansen. Karaktervorming start al in de babyleeftijd doordat ze af en toe een kleine weerstand moeten overwinnen. Bijvoorbeeld: baby’s die niet graag op hun buik liggen, gaan meestal direct huilen en frustraties uiten. Begeleid je baby dan enkele minuutjes door er zeker bij te blijven en geruststellend mee te spelen. Neem niet direct de frustratie weg door het kind op te nemen of om te draaien, want zo leert je baby niet dat er inspanningen moeten geleverd worden om iets te bereiken.

Zorg ervoor dat je je baby regelmatig uitdaagt, door bijvoorbeeld speelmateriaal verder te leggen als ze kunnen rollen, sluipen of kruipen. Maak het hen niet te gemakkelijk!
_____________________________________________________________________

Peutertip
Ook peuters worden zwaar onderschat in hun ‘kunnen’.
Neem de tijd en geef hen daardoor ook de kans om dingen uit te proberen, zelf te doen en te herhalen.
Enkel op deze manier gaan ze echt aan zelfvertrouwen winnen en worden ze zelfstandiger.

Enkele voorbeelden
• laat je peuter zelf klimmen en klauteren in de speeltuin, houd hen niet steeds vast, maar blijf er wel bij!
• laat je peuter niet teveel in een buggy zitten bij een wandeling
• laat je peuter zelf de trap op en af kruipen en blijf kort achter je peuter. (bij het afdalen voor je peuter blijven ;-))
• laat je peuter zelfstandig eten met twee lepels, ook al morst je peuter alles onder
• laat je peuter zoveel mogelijk kleding zelf uittrekken
• …

Peuters moeten veel uitgedaagd worden met heel veel positieve aanmoedigingen.
Ze doen altijd hun best!

_____________________________________________________________________

Kleutertip
Kleuters zouden moeten aangeven dat ze alles zelf willen doen. Dat is een heel goed teken. Geef hen ook de kansen om dit met mislukkingen te mogen leren.
Het vraagt nu misschien wat meer tijd, maar die tijd win je later dubbel en dik terug!
Kleuters zouden moeten…
• hun schoenen zelf aan- en uit doen
• kleding aan- en uit doen
• zichzelf mee helpen wassen
• jas vlot aan- en uitdoen
• zelf opruimen
• zelf boekentas dragen
• zelfstandig eten, boterham smeren, eten
• helpen met kook & huishoudelijke taakjes zoals fruitsla maken, cake bakken, ramen mee poetsen, tuin werken
• …
Geef je kleuter complimenten voor de inzet die hij toont bij al deze taken.